Danskerne vælter sig i piller, kapsler og pulvere i jagten på sundhed

Der kan være mange forskellige grunde til, at danskerne vælger at stoppe indkøbskurven med de mange forskellige kosttilskud, der efterhånden findes på markedet. Hvis man dagligt indtager kosttilskud kan det hurtigt løbe op i store summer på månedlig basis, hvis der både er voksne og børn i husstanden, da kosttilskud er rettet mod bestemte aldersgrupper.

Spoon with fish oil pills over blue background

Spoon with fish oil pills over blue background

Hovedgrundende til at mange danskere alligevel vælger kosttilskud er, for at sikre at ens krop kan fungere som den skal, der skal bruges mange forskellige vitaminer og mineraler før kroppen fungerer korrekt, og da vi ikke alle er kostvejledere, eller ikke har tiden til at undersøge om vi får nok ’byggesten’ til kroppen, vælger mange kosttilskud for at være på den sikre side. Der er også mange, der vælger kosttilskud, hvis de ikke får spist særlig meget, eller hvis de af arbejdsmæssige eller andre grunde ikke kan være udenfor når solen står højt på himlen.

Nogle forskere og læger mener at vi ikke får nok vitaminer og mineraler igennem vores kost, da mange ikke spiser varieret nok, eller spiser for meget junkfood, slik og andre godter. Der er blandt disse forskere og læger også teorier om, at de grøntsager og frugter vi spiser ikke indeholder de mængder vitaminer og mineraler vores kroppe har brug for, denne teori understøttes dog ikke af sundhedsstyrelsen, der ved hjælp af stikprøver jævnligt konstaterer at de rette mængder er til stede. En undersøgelse fra 2004 viser af 56 % af alle mænd i Danmark bruger kosttilskud, tallet for kvinder er 64 %.

Danskere bruger kosttilskud som ekstra styrke i hverdagen.

Det er efterhånden ret kendt, at nogle vitaminer og mineraler kan have stor indflydelse på, hvordan kroppen fungerer og hvordan den ser ud. Dette er også en af grundende til, at et stigende antal danskere bruger kosttilskud i hverdagen, kvinder bruger det til at sikre sig en pænere hud og et flottere hår, men mange danskere bruger også kosttilskud i forbindelse med træning.

Især ved styrketræning, hvor man opbygger muskelmasse er det vigtigt at kroppen har noget at tage af, derfor er især kosttilskud i pulverform en vigtig del af denne proces. Der er mange mennesker i Danmark, der ikke følger kostpyramidens råd, og med god grund, for der er mange ting man skal holde styr på i den forbindelse, en af de råd, der næppe bliver overholdt er den uskrevne regel om at man skal spise fisk minimum to gange ugentligt. Fiskeolie kapsler er en af de kosttilskud, der oftest bliver puttet i kurven sammen med D- og C-vitaminer (Firmaet Zinzino blander endda fiskeolie med olivenolie), dette skyldes at især mange forældre er nervøse for om deres børn får opfyldt deres behov for især disse tre ting.

Kosttilskud er ikke det samme som lægemidler.

Mange danskere sluger piller i stor stil for at holde en hel række af sygdomme væk, men kosttilskud er ikke det samme som regulære lægemidler. En ting som mange danskere ikke ved, er at kosttilskud ikke må indeholde lægemiddelstoffer, men blot skal overholde nogle lovmæssige krav om at kosttilskuddet skal have en fysiologisk eller ernæringsmæssig virkning.

Der er dog mange danskere, der alligevel kan mærke en markant forbedring af deres helbred ved at tage kosttilskud af den ene eller anden slags, f.eks. kan jerntabletter hjælpe kvinder, der lider af kraftig menstruation med at højne deres energiniveau, D-vitamin kan til tider holde milde depressioner på afstand og fiskeolie kapsler er godt for immunforsvaret. Mange danskere kan ikke skelne mellem kosttilskud og lægemidler, herunder naturlægemidler, men hovedforskellen er at kosttilskud styres af fødevarelovgivningen, hvorimod alle godkendte lægemidler styres af lægemiddellovgivningen.

About